სამი თაობა ერთ მარანში საერთო მიზნისთვის
მეღვინეობა იბერო აერთიანებს ნატროშვილების ოჯახის სამ თაობას საერთო მიზნისთვის. ჩვენი ღვინო ეფუძნება ქართული მეღვინეობის უწყვეტ ტრადიციებს და იქმნება ბუნებრივ პროცესებში მინიმალური ჩარევით, იქნება ეს მევენახეობასა თუ მეღვინეობაში. ჩვენს საოჯახო მეღვინეობას საფუძველი შოთა ნატროშვილმა სოფელ ვაჩნაძიანში 2002 წელს ჩაუყარა. პირველი ვენახები წარმოდგენილი იყო საფერავის, რქაწითელისა და ხიხვის ყურძნის ჯიშებით.
მოგვიანებით, შოთას შვილებმა შექმნეს სამარკო ბრენდი იბერო და შეუდგნენ ღვინის რეალიზაციას ადგილობრივ ბაზარზე. ასევე ამ პერიოდში, მეღვინეობას დაემატა ადგილობრივი ყურძნის ორი ჯიში: ქისი და კახური მწვანე.
ამჟამად, ოჯახის დახმარებით, იბეროს მეღვინეობას შოთას შვილიშვილები უძღვებიან. მათი მიზანია მსოფლიოსთვის ოჯახისა და ქვეყნის ტრადიციების გაზიარება.
დღესდღეობით, მეღვინეობაში სტუმრობისას, ნახავთ, თუ როგორ შრომობს სამი თაობა მხარდამხარ საერთო მიზნისთვის. იბერო მაგალითია ქართული ოჯახის ერთობისა და მეღვინეობის ტრადიციების გაგრძელების.
მეღვინეობა, საერთო ჯამში, ფლობს ხუთი ჰექტრის სიდიდის ვენახს, რომელზეც თანაბრადაა გადანაწილებული ხუთი ადგილობრივი ჯიში: რქაწითელი, ხიხვი, ქისი, კახური მწვანე და საფერავი.
ჩვენს მარანს საფუძვლად უდევს ქართული ტრადიციული მეღვინეობა, რაც ყურძნის ქვევრში დადუღებასა და შემდგომში, კახური მეთოდით, მის სრულ ჭაჭაზე დავარგებას გულისმობს. მეღვინეების მთავარი მიზანია ნათლად წარმოაჩინონ კონკრეტული ყურძნის სახეობის პოტენციალი. სწორედ ამიტომ, იბეროს ძირითად ხაზში შეხვდებით მხოლოდ ერთი სახეობის ღვინოებს. ბუნებრივ პროცესებში მინიმალური ჩარევა, შესაძლებელს ხდის ჯიშური არომატების უკეთ წარმოჩენას.
ტრადიციული ქართული ღვინის დაყენების ოთხი ეტაპი:
1
ვინიფიკაციის პროცესს ვიწყებთ კლერტისა და მარცვლის განცალკევებით, მოგვიანებით დურდოს ქვევრში ჩასხმით.
2
დუღილი მიმდინარეობს ველური საფუარის დახმარებით.
3
დუღილის შემდეგ, ქვევრი ივსება პირამდე და ილუქება ხუთიდან ექვს თვემდე დასავარგებლად.
4